Papa Francisc afirma ca Biserica Catolica trebuie sa fie o sustinatoare a drepturilor femeilor

Intr-o scrisoare adresata tinerilor, Papa pledeaza pentru ca biserica sa fie mai flexibila si deschisa femeilor insa ofera putine masuri cu adevarat concrete.

Intr-un document relativ nou adresat “tuturor tinerilor crestini”, Papa Francisc indeamna la o biserica unde “usile sa fie deschise” si care sa admita greselile si pacatele din trecut pentru a fi astfel mult mai aproape de femeile care isi cauta egalitatea in drepturi.

In scrisoarea de 33.000 de mi de cuvinte data joi publicitatii, Vaticanul arata intetiile suveranului pontif de a aduce Biserica Catolica la o versiune in care invataturile acesteia sa se adapteze vremurilor in care traim. In ciuda dimensiunilor destul de mari ale documentului sunt prezente insa prea putine masuri realiste ce ar pute fi implementate pentru imbunatatirea rolului femeii in societatea de astazi si in biserica, iar in ceea ce priveste celelalte doua subiecte extrem de importante pentru tinerii de astazi, maniera in care se rezolva cazurile abuzurilor sexuale si invataturile despre homosexualitate, remarcam o abordare insuficienta.

De asemenea nu sunt mentionate nici criticile traditionalistilor care spun ca Papa nu apara ferm si cu strictete invataturile morale crestinesti, dar este scris ca daca Biserica este intr-o permanenta defensiva va inceta sa mai asculte si parerile altora si va deveni aproape ca un muzeu.

Documentul apare intr-un moment in care tinerii din Vest abandoneaza religia organizata. Episcopii s-au adunat in octombrie la Vatican tocmai pentru a discuta acest lucru, iar scrisoarea pontifului a fost o urmare a acelei intalniri. O intalnire asemanatoare s-a mai tinut si in luna februarie cand s-a discutat mai acut despre problema abuzurilor sexuale ale membrilor clerului care au adus Biserica Catolica intr-un fel de criza, cel putin mediatica si de imagine, dar acest lucru nu a fost preocuparea principala in mesajul recent al Papei.

In epistola scrie ca biserica trebuie sa se uite in urma la istoria sa si sa recunoasca autoritanismul masculin de-a lungul secolelor, dominarea, diferitele forme de sclavie, abuzuri si violenta sexuala. Aceste mentiuni nu sunt insa abordate atat de drastic precum s-ar impune si atinge totodata cu oarecare lejeritate si subiectul cu privire la faptul ca femeile nu pot deveni preoti, Papa Francisc spunand ca biserica ar putea apara si sustine multe drepturi ale lor insa nu poate fi de acord cu toate cerintele grupurilor feministe.

Printre altele, in scrisoarea impartita in noua capitole, se ofera un spectru larg in care sunt discutate chestiuni teologice, dar si colocviale, tinerii fiind indemnati sa lupte cu apatia, sa gasesca solutii crestinesti la problemele cu care se confrunta lumea de astazi si sa trateze imigrantii cu empatie. Papa Francisc a avertizat ca lumea digitala poate conduce oamenii catre un sentiment de singuratate si o senzatie de dezradacinare, mentionand lucruri ca cyberbullying, pornografie, jocuri de noroc si violenta raspandita prin retelele de socializare.

“Asumati-va riscuri chiar daca acest lucru inseamna sa gresiti uneori. Nu treceti prin viata anesteziati si nu va comportati ca niste turisti. Fiti razvratiti! Inlaturati-va fricile care va paralizeaza, ca sa nu deveniti niste tinere mumii. Traiti! – Papa Francisc